Improvizatie

Ce este şi ce nu este improvizaţia?

ImprovizatieSe zice că a improviza înseamnă a compune, a alcătui repede, pe nepregătite (ocazional) o poezie, un discurs, o compoziţie muzicală etc.; a face, a confecţiona, a construi ceva la repezeală (provizoriu / spontan / creativ).

Lucrurile stau cam aşa: Spectacolul de improvizaţie este împărţit în mai multe momente, runde, probe. Fiecare dintre acestea are o anumită structură. Spre exemplu, pentru unul dintre momente, publicul va da un titlu, iar improvizatorii vor crea povestea respectivă, trebuind să respecte anumite reguli, pe care ţi le vom împărtăşi în spectacol. Da! Actorii trebuie să respecte pe parcursul fiecărui moment de improvizaţie reguli stricte impuse de structura acestuia, pentru că, nu-i aşa, trebuie să le facem viaţa cât mai grea. Doar sunt super-eroi. Dacă ni se pare că le e prea uşor, putem schimba regulile în timpul jocului. Pentru asta spectacolul este condus de un prezentator care are la el multe beţe pregătite pentru a fi băgate în roţile improvizatorilor. Andrei a improvizat până a căzut!Într-un alt moment al spectacolului putem avea ca invitat un expert de talie mondială. În pielea acestuia va intra un inprovizator care va trebui să susţină un discurs pe o temă… propusă de tine, într-o limbă… propusă de tine! Ca spectacolul să fie desăvârşit, actorii vor trebui să şi cânte spontan, acompaniaţi de un maestru pianist. Ei vor crea pe loc cântece în care vor intregra versuri venite din public ori vor cânta într-o limbă sau pe o temă la alegere. Acestea sunt doar câteva exemple, însă specatcolul de improvizaţie conţine multe momente, în care improvizatorii vor crea scene, vor interpreta roluri, vor ţine discursuri, vor cânta… iar restul îl vei vedea chiar la faţa locului.

Ca să ne înţelegem, fiindca unii le mai confunda, improvizaţia NU e stand-up comedy! Într-un spectacol de teatru de improvizaţie, actorii NU îşi pregătesc dinainte scenariul ori regia ori… „vorbele”. Toate acestea sunt create de către super-eroii improvizatori pe loc, în faţa ta, în funcţie de ideile venite de la tine. DA! Tu poţi fi regizorul în timpul spectacolului. Nu te speria! Sună mai greu decât este de fapt. Tu şi ceilalţi spectatori veniţi cu idei de titluri de poveşti, de filme, de piese originale, nemaiîntâlnite, nemaiauzite, pe care aţi vrea să le vedeţi puse în scenă, în premieră, pe loc. Actorii vor avea nevoie din partea ta, de asemenea, de sugestii de limbi străine, meserii, genuri de filme, locuri în care să se desfăşoare acţiunea, versuri, nume de personaje. Staaaai! Stai uşor! Nu trebuie să le spui pe toate astea odată, căci ar însemna să munceşti mai mult decât super-eroii improvizatori. Ei de-asta sunt super-eroi; ca să trăiască pe scenă povestea pe care tu ai vrut să o vezi

După cum ţi-ai dat seama, cel mai frumos lucru la improvizaţie este interacţiunea dintre public şi actorii improvizatori, implicarea spectatorilor în povestea care se desfăşoară pe scenă. Dacă nu îţi vin idei, deşi ştim că e puţin probabil să nu îţi vină, atunci cu siguranţă le vor veni altora, iar tu poţi să te bucuri de spectacol urmărind acţiunea. E important să ştii că în improvizaţie nu există idei proaste. Improvizaţia înseamnă acceptare şi cooperare, iar super-eroii trebuie să dezvolte ideea ta şi să o îmbrace în haina unei poveşti. Am început povestea despre improvizaţie prin a-ţi spune că nimic nu este pregătit dinainte, însă am vorbit şi despre reguli care trebuie respectate de către actori în fiecare moment de improvizaţie. Nu ne pregătim scenariul, nu ne pregătim regia, nu ne pregătim vorbele, rimele, nimic înainte de spectacol, însă pentru a respecta regulile de care am vorbit mai devreme, pentru ca tu să nu ne iei pe nepregătite şi pentru „a avea întotdeauna vorbele la noi” sunt necesare zeci de ore de pregătire, antrenament şi exerciţii. De aceea, asta vom face şi până la următorul spectacol. Ne vedem acolo! Acum ştii ce este improvizaţia. Acum eşti pregătit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>